Бежанци. Архив: Булфото

Повече от половината българи не искат страната ни да приема повече бежанци от  Сирия. Това сочи изследване на социологическата агенция "Сова Харис".

62.2% от анкетираните са отговорили, че не искат още бежанци у нас, а само 15% са съгласни с приема на бежанци в страната. 22.7% са отговорили, че не могат да преценят.

Запитани "Смятате ли, че правителството е в състояние да се справи с осигуряването на сирийските бежанци у нас", 65.2% са отговорили с "не", а само 10.9% са посочили, че вярват на българските власти, че ще се справят с бежанската криза.

По повод това дали правителството на Пламен Орешарски може да постигне конкретни резултати за подобряване стандарта на живот у нас, анкетираните са посочили "по-скоро не". Те са 47.9%, а с "по-скоро да" са отговорили 30.6%. Другите от анкетата до 100% нямат ясна преценка за кабинета.

41.6% от българите се обявяват за мораториум върху правото да се продава земя на чужденци от ЕС. 28.1% твърдят, че България трябва да спазва договорите и ангажиментите към ЕС. 30.4% от анкетираните пък нямат позиция по проблема.

Изследването на Сова Харис е представително. За него са интервюирани 1000 души в различни региони на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase