Снимка: "Ранобудните студенти", Facebook

Около 100 протестиращи "Ранобудни студенти" протестират пред Народното събрание срещу предстоящите промени в Закона за МВР.

Младежите носят знамена и плакати, на които пише: "МВР – манипулираме вашето развитие", Млатим, влачим, ритаме (МВР)" и "МВР- мащабни валутни разхищения".

Ранобудните обявиха на страницата си във Facebook, че проектът ограничава някои човешки права и позволява доста рестриктивни действия на полицията срещу протестиращите.

Още по темата
"Обявяваме се против закона, защото се опитва да ни върне в едни недемократични времена. Обявяваме се против закона, защото е поредното оправяне на сметки от страна на управляващите, но този път с целия народ и демократичните принципи", пишат те.

Според тях законът засилва усещането за полицейщина, непрозрачност и самоволност. Според студентите нужда от нов закон има, но той трябва да бъде в съвсем друга насока - към по-голяма прозрачност, по-голяма толерантност към оформящото се активно гражданско общество и към по-европейско мислене.

"Това е закон, обслужващ единствено и само сега управляващите и осигуряването на тяхното лично, моментно спокойствие. Твърдо сме против да се правят закони без стратегия. Закони, обслужващи временни интереси. Те няма как да са в полза на обществото", заключават Ранобудните.

Полицейското присъствие пред парламента е засилено, сградата на Народното събрание е оградена с плътни метални заграждения, зад които стоят служители на реда и автомобили на жандармерията.

Засилено е полицейското присъствие и в целия център на столицата. Движението на автомобили е спряно по бул "Цар освободител", от площад Народно събрание до улица "Г. С. Раковски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase