Снимка: Булфото

Противоречиви мнения предизвика у депутатите проектът за новия Закон за МВР, който предвижда разрешенията за протест да не се издават от кметовете, а от МВР.

Първи Красимир Ципов от ГЕРБ се възмути от текстовете в него, докато левият Атанас Мерджанов отрече да има подобно нещо. Националистът Павел Шопов пък се смути.

Пред журналисти Ципов обяви, че в новия закон за МВР пише как занапред вътрешният министър ще разрешава протестите и митинтиге.

"Дефакто кметът на общината вече няма да разрешава събрания, митинги и манифестации.

Тези протести ще бъдат разрешавани само и единствено със санкцията на министъра", разказа Ципов.

По думите му след такова разрешение за позволяване на протест ще се събират оперативни данни за участниците във въпросните мероприятия.

Ципов обвини управляващите, че въпросните лични данни ще се ползват от тях, за да "може премиерът да прецени дали държавните служители са протестирали в работно или извънработно време и да уволнява тези държавни служители, които присъстват на такива мероприятия", твърди депутатът от ГЕРБ.

Според него в законопроекта е записано още, че МВР ще може по своя преценка да арестува хора, ако те изглеждат в нетрезво състояние или агресивни.

"Неслучайно в последните няколко дни се поставя въпросът за милиционерската държава", настоя депутатът от ГЕРБ, който бе категоричен, че ако такъв закопроект стигне до пленарната зала, неговата парламентарна група няма да подкрепи.

"Няма такова нещо. Това са спекулации на господин Ципов. Първо - новият закон за МВР все още не е обсъждан, не е приет и каквито и да било изводи са прибързани, спекулативни и не отговарят на действителността. Има специален закон за митингите и събранията", опита се да успокои страстите депутатът от БСП Атанас Мерджанов, който е и председател на вътрешната комисия в НС.

От "Атака" обаче не бяха запознати със законопроекта.

"Аз считам, че и сега съществуват достатъчно механизми за справяне с безредици", заяви Павел Шопов, но побърза да уточни, че един проектозакон не бива да ограничава демократичните права на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase