Чавдар Янев направи опит да се самозапали пред ВСС. Снимка: Булфото, архив

Състоянието на планинския спасител Чавдар Янев, който от 11 ноември е в поредната безсрочна гладна стачка, е критично, като три пъти вече е колабирал. Това обяви съпругата му Латинка Георгиева, цитирана от БТА.

Причината за крайното му действие с продължаващата с години битка с „Топлофикация“ и отказът на дружеството на изпълни решението на съда, което е в интерес на Янев. 

"Битката" започва още през 1999 г., когато семейството искало да се откаже от парното, но от „Топлофикация” им казали: „Като не искате парно, продайте си апартамента”. Но все пак дошли служители на дружеството и му откачили радиаторите.

Въпреки че „Топлофикация” знае, че семейството няма радиатори, продължава да им праща сметки за парно, в които пише дори, че се отопляват със седем радиатора, а не с четири и то свалени.

Още по темата
През 2000 година Янев завежда дело срещу „Топлофикация”. През това време обаче се начисляват и лихви. Така само за осем години сметката за парно на семейството му стига 13 108 лева, като 9 070 лв. е главница, а 4038 лв. лихви.

На 2 октомври 2011 г. най-накрая излиза решението на Върховния касационен съд, в което пише, че „Топлофикация” е допуснала печатна грешка и семейството не дължи нито лев на дружеството. Дори им присъждат да си получат 100 лв. за съдебни разходи. Въпреки решението на Върховния съд Чавдар Янев продължава да получава нови сметки за парно, в които са посочени и стари задължения за над 5000 лв.

Заради това той се е обърнал към ВСС за съдебен съвет, но магистратите все още не са излезли с решение от проверките по делата.

В началото на декември 2012 година Янев излезе на палатка пред сградата на Висшия съдебен съвет и обяви гладна стачка, отстоявайки правата си на потребител.

През юли тази година пък направи опит да се самозапали пред сградата на ВСС, но полицията го спря, а главният прокурор Сотир Цацаров разговаря с него.

Янев е твърдо решен да води битката докрай, което сериозно застрашава живота му, каза днес съпругата му.

Адвокатът на Янев Данчо Стоянов се надява успешният край на "битката" с Топлофикация-София да е още до края на този месец.

Янев е в ефективна гладна стачка не само за себе си, подчертаха защитниците му.

Адвокат Стоянов настоява още за законови промени, които да прекратят практиката за завеждане на серийни изпълнителни дела само по извлечения на сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase