Снимка: Булфото, архив

Парламентарно представените партии са против въвеждането на задължителното гласуване, което означава, че няма шанс предложението да стане реалност на следващите избори. Това заяви пред TV 7 математикът проф. Михаил Константинов, който няколко пъти беше член на ЦИК, по ТВ7.

Той обясни, че само в четири страни от ЕС има някаква форма на задължително гласуване – Гърция, Белгия, Кипър и Люксембург.

Според него това е изключение, но въпросът е доколко страната ни се нуждае от такива мерки.

Още по темата
„Целта е да се намали купуването на гласове, но пак ще си го има“, посочи той.

Социологът Кольо Колев пък се обяви за задължителното гласуване.

„Това драстично ще снижи влиянието на купения вот и много ще увеличи разходите за купуването му“, мотивира се той.

Според него, ако се въведе задължителното гласуването, изборите трябва да се насрочват в работен ден, който да се обяви за почивен, а не в събота или в неделя.

„Ние мислим за демокрацията като за свобода, но тя е и задължение да дебнеш властта, да я коригираш. След като имате права, имате и задължения и едно от тях е да избирате политиците“, коментира той. 

Михаил Константинов предупреди, че със задължителното гласуване има и риск в парламента да попаднат всякакви хора.

„Задължителното гласуване става с глоба. На българина бръкнеш ли му в джоба, той побеснява и пет лева да е глобата, той пак ще отиде на гласува, въпросът е как ще гласува“, каза той.

Заради това според бившия председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова не трябва да бъдат намалявани критериите за участие на партиите в изборите.

Тя смята също, че задължителното гласуване трябва да е съчетано с електронното и така ще се намали драстично корпоративния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase