Архив: Булфото

Представители на министерствата на здравеопазването (МЗ) и на външните работи (МВнР) са обсъждали на работна среща възможността посолски комплекси на страната ни да бъдат използвани за престой при лечението на деца в чужбина. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Срещата е била по инициатива на МЗ и на Центъра "Фонд за лечение на деца". Това е възможност да бъдат съкратени разходите по престоя на нуждаещите се семейства, както и начин държавата да окаже помощ при пребиваването на болните деца зад граница и да се обезпечи надеждност, сигурност и спокойствие за тях и за техните родители, допълниха от пресслужбата.

Досега настаняването на децата и на техните придружители става в хотел, в квартира или в определени за целта помещения към лечебните заведения, което води до ангажирането на значителен финансов ресурс от бюджета на Фонда.

Настаняване се осъществява и в някои посолски комплекси на българските дипломатически мисии, но този въпрос до момента не е категорично решен.

Директорът на Фонда д-р Ива Станкова е благодарила за отзивчивостта на служителите на МВнР и е посочила, че целта на предлаганата инициатива е "да направим възможно най-лесно и сигурно пребиваването на българското дете, което заминава за лечение в чужбина".

Представителите на МВнР са изразили съпричастност към проблема на децата, които заминават за лечение в чужбина, и готовност да помогнат за неговото решаване в рамките на техните възможности.

Предстои да се направи оценка на сградния фонд на МВнР в чужбина и да се коментират възможностите за общи действия между двете ведомства в помощ на нуждаещите се деца и на техните семейства.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase