Снимка: Българска асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ)

Човек трябва да стигне до крайности, за да се реши този въпрос, а опитите ни постоянно биват прехвърляни от институция в институция.

Така коментира пред bTV шокиращата обява в eBay Любен Добрев, бащата на участващото в нея 14-годишно момче.

А в нея Александър бе написал, че страда от генетично увреждане, което още в утробата на майка му е предначертало живота му – да бъде кратък и не особено лек.

"Най-вероятно няма да доживея до 25, затова бъди спокоен – няма да чакаш дълго за органите ми, съвсем скоро те ще бъдат твои", пишеше в обявата му, която завършваше с думите: "Иска ми се да имах пред себе си и друго решение..."

Часове след като вчера бе публикувана, стана ясно, че обявата е инициатива на Българската асоциация за невромускулни заболявания в подкрепа на хора, страдащи от подобни заболявания. Според статистиката у нас те са около 5000.

Още по темата
"Всичко е законно с договор, подписан от бащата, нищо, че е осиновено детето, той пак е част от това семейство", обясни обявата авторът й Виолета Антонова, председател на БАНМЗ.

"Децата са много умни и знаят какво ги чака. Те живеят с мисълта, че умират и никой не се грижи за тях. Аз имах син със същото заболяване, но по-лекия вариант - Бекер. На 25 г. той почина, а на 11 се разболя. За тези 22 г. нищо не се промени", посочи Антонова.

Като един от основните проблеми за болните от мускулна дистрофия тя посочи липсата на дихателни апарати, от които децата имат нужда около 20-тата си годишнина. Тогава обаче държавата отписва болните, защото вече са пълнолетни.

"Досега подкрепа няма, за да стигнем дотук. Атакували сме с писма, срещи, протести, но решение няма. Целта не е да участваме в новинарските предавания", допълват от асоциацията с уточнението, че от вчера никоя институция не ги е потърсила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase