Министър Таня Андреева. Архив: Булфото

Министърът на здравеопазването Таня Андреева пое ангажимент да няма закрити болници до края на тази година, както и следващата. Лекарствата няма да поскъпват през следващата година, НЗОК не е приела предложението на фармацевтичния съюз, заяви Андреева. Тя дойде в парламента за гласуването на второ четене на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година.

По нейни думи проверките на болниците, които готви НЗОК, няма да пречат на работата на болниците.

Вчера от касата обявиха, че ще направят проверки заради изработените лечебни дейности, които са доста високи.

Надзорният съвет на касата е взел решение за проверка на болниците, но по принцип навсякъде вървят проверки, коментира здравният министър.

По думите й трябва да има контрол върху качеството на медицинската услуга в лечебните заведения, а не просто една документация да се върти извън погледа на касата и медицинския одит.

"С новите текстове в Закона за бюджета на НЗОК ясно сме посочили, че ще се следи по какъв начин ще се разходва публичният ресурс, така ще може да се вземат мерки, за да не се стига до дефицити.", заяви Андреева. 

Тя отново обясни, че е очаквала тази година да има дефицит в бюджета на НЗОК, защото самата тя като директор на болница е разписвала нулеви бюджети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase