Снимка: Булфото

Само за една година заради засиления поток от нелегални имигранти българите от толерантни са се превърнали в  ксенофобски и агресивно настроени към бежанците.

Данните от проучване на социологическа агенция „Медиана“ сочат, че 33% от българите смятат, че не трябва да се допускат имигранти у нас, а 22% от населението е на мнение, че имигрантите трябва да бъдат изгонени.

42 на сто искат бежанците да бъдат затворени в лагери, каза директорът на агенция Кольо Колев, който представи изследването. Според него не става въпрос само за ксенофобия, а за ужас и паника.

Още по темата
Това не е просто страх, а страх, който поражда агресия и омраза, поражда желание за насилие, коментира той.

15% или 1 милион от пълнолетното население одобряват нападенията над бежанци или имигранти. Страната ни не е сама в тази класация – България се намира след Холандия, Великобритания и Португалия, Германия, Франция по този показател.

В същото време 38% от населението смята, че трябва да се помогне на бежанците. Една от причините българите да искат бежанците да бъдат изгонени е усещането за бедност.

Страната ни не може да си позволи такива разходи като грижа за бежанците, смятат 23,5% от анкетираните.

31,3%  са на мнение, че на местата, където са настанени бежанците, нараства престъпността, 23,5% посочват, че има опасност от заразяване с опасни болести. Половината от запитаните твърдят, че нелегалните имигранти са много сериозен проблем за страната, а за 32 на сто са проблем, но не сериозен. Само за близо 9% те не са проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase