Снимка: архив, Булфото
fallback

За кутия цигари пушачите у нас отделят средно една пета от дневния си разполагаем доход, сочат анализи на тютюневите компании.

Заради очакваното увеличение на акциза от 2015-а, разходът за вредния навик ще стане още по-голям.

Масовите марки вече започнаха да поскъпват отново. Макар следващото увеличение на налозите върху цигарите да е планирано от 2015 г., българските масови марки поскъпнаха изпреварващо с 10 стотинки. Раздвижване с цените има и при някои вносни.

До 2018-а кутията цигари в различния ценови клас трябва да поскъпне с още между 60 и 90 стотинки. Тютюневите компании държат на постепенно увеличение на цените.

"Очакваме плавно увеличаване на акциза. Всички бяхме свидетели на шоковото увеличение през 2010-а. Което от една страна сви легалния пазар, а от друга страна повлия на потребителското търсене. Аз не мисля, че някой от колегите от тютюневата индустрия иска това да се повтори още един път", коментира пред bTV Владислав Михов.

Държавата е най-големият губещ при рязко повишаване на акцизите, напомнят икономисти.

"През 2010-а с този огромен шок потреблението спадна с около 40%. В крайна сметка се вижда, че когато се правят големи промени, потребителят се пренастройва. Или спира потреблението. Или в повечето случай се настройва да пуши контрабандни цигари", обяснява и Лъчезар Богданов.

Само за последното тримесечие българският пушач неусетно е налял в хазната половин милиард лева. Толкова акциз са събрали митниците.

Спрямо миналото лято, числата на Агенцията показват, че не сме намалили пушенето в условията на пълна забрана на обществени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Пневмолог

преди 10 години

До Пумологако и работата ти е като правописа...

34

художника

преди 10 години

Аз пуша повече от 40г. Никога не съм влизал в болница/в момента чукам на дърво/, настинките и грипа ги карам на крак. Здравноосигурен съм и не съм използвал нито лев от тях. С парите ми сигурно лекуват някой друг, няма значение. Питам, какъв ви е проблема? Цял живот пуша, децата ми са здрави и работят ТУК в България, имам внуци и те са здрави,аз съм щастлив човек.А вие?- Злобни недорасляци, дето всичко ви пречи!!!

33

sokrat62

преди 10 години

Потреблението спаднало с 40%, да на цигарите с бандерол а 100% се покачи контрабандата!!!Пушенето е вредно, да определено /аз съм пушач и го знам/ а управлението на БСП-ДПС-ДС е пагубно за целия български народ и така вече 24г. аз си пушим и народеца си гласува а великите комунистически лидери се извиняват. Извинете се за Чернобилския геноцид маймуниии!!!! Когато го сторите и спрете Белене аз ще откажа цигарите м---а ви отровна!!!!!

fallback