Снимка: БТА

Над 200 души преминаха в шествие под надслов: „Внимание! Фашизъм” от НДК до Съдебната палата.

Идеята за събитието се родила сред приятели и се разпространила чрез социалните мрежи. Поводът били престъпленията от омраза в последните седмици и надигащата се ксенофобска вълна в българското общество.

Участниците в акцията бяха предимно млади хора, много от тях бяха дошли на велосипеди. Голяма част от гражданите, присъстващи на шествието, бяха дошли заедно с децата си. Събралите бяха издигнали плакати: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Протестиращите скандираха: „Не на омразата”.

Преди да потеглят, един от организаторите – Борислав Димитров заяви, че българското общество е закъсняло да осъди езика на омразата и поради това са се появили и тъй нар. „граждански патрули”. Омразата няма място в българското общество, подчерта Димитров. Той заяви, че „искат и молят МВР и прокуратурата да наложи върховенството на закона.” Борислав Димитров каза, че шествието няма нищо общо с никоя политическа сила.

Докато преминаваха по бул. „Витоша”, граждани подвикваха към участниците в шествието: „Като убиват българи, къде сте?”.

Малко по-късно шествието достигна Съдебната палата. Гражданите издигнаха плакати пред централния вход на Съдебната палата, на които пише: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Събралите се скандираха: „Всички сме различни, но всички сме едно”, „Нашата родина е цялата земя”, „Не искаме омраза, искаме любов”. Полицейското присъствие в района беше засилено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase