Снимка: БТА
fallback

Епархийските избиратели определиха Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий за официалните кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Епископ Борис получи 17 гласа от общо 30 гласували епархийски избиратели, а епископ Игнатий събра 16 гласа, съобщи временният наместник на епархията митрополит Амвросий.

По думите на митрополита при избора няма никакви нарушения. Изборът стана само на един тур, посочи владиката. След епископите Борис и Игнатий е главният секретар на Светия синод Наум с 14 гласа.

Същевременно миряни обявиха, че искат да бъде отменен днешният  избор. "Ние се опасявахме заради предварителни сигнали, че апетитите на Борис за митрополитския стол във Варна са големи и се оказа, че те се сбъднаха. По тази причина вярващите от Варна направихме инициативен комитет, с който се обръщаме към Светия синод да отмени днешния избор, защото не желаем нито Борис, нито Игнатий за наш митрополит", заяви от името на миряните от комитета Иван Панайотов. Освен това миряните настояват да се назначи не само нов избор, но и да се изберат нови епархийски избиратели.

 "Заявяваме и призоваваме всички християни във Варна да не стъпват в християнски храм, докато Светият синод не изпълни желанията на вярващите", каза още Панайотов. Според него около Борис има от години скандали за нечестни постъпки, за материални злоупотреби. "Не желаем Борис и го молим, ако не иска да се стига до брожения и недоволство, сам да си подаде отвод, заедно с епископ Игнатий, защото считаме, че хората, които са гласували за Борис, нарочно са гласували и за Игнатий като неизбираем и неподходящ", заяви Панайотов. "Призивът е никой варненец да не ходи във варненски храм, докато не се отмени този грозен и мерзък избор“, обобщи той.

Запитан за възраженията на миряните, митрополит Амвросий посочи, че който има възражения, трябва да ги отправя директно към Светия синод, както е по устав. Срокът за възражения е до четвъртък. Митрополит Амвросий уточни, че когато Светият синод се събере в събота, първата работа е да се докладва на заседанието има ли постъпили възражения по избора. По думите му недоволството на миряните е смущаващо, пише БТА.

Във всички храмове във Варна започва подписка за касиране на избора на кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит, който се състоя днес, съобщиха по-късно от сформирания инициативен комитет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

поп кръстю

преди 10 години

Горкия Борис, той не прави разлика между манастирски мишки и варненски тюлени и не знае, че когато навлезе навътре в далаверите ще стане опасен и излишен и тогава ще го пратят не за плитководни миди а за дълбоководни акули (със запушен шнорхел) . . . Амин.

6

варна

преди 10 години

Удавиха един ДС-*** за да ни натрапят друг по-голям ДС-МУТРО-***, и се чудят защо миряните не влизат в църквата . . . ***, ***, ***, ПАРИРИМ, ПАРИРИМ, ПАРИРИМ . . .

5

PITER

преди 10 години

Xiladi Blagodarnosti na KATOLICHESKATA CHERKVA na PAPA JOHANNES PAULUS 2 - KAROL VOYTILAPolaka. Na milionite Katolitsi v sveta i edinstveni koito neni ostavixa sami v (zeleznata) STOMANENA ZAVESA pred CHERVENIA TEROR.Nyama tolkova xartia na zemyata i edin choveski zivot e kas za danapise KRIMINOLOSTA I PRESTAPLENIATA I TERORIZMA na Socialisti,Komunisti i Anarkisti koito ubixa105,368,000 zertvi s PASIVNOSTA NA ISTOCHNA PRAVOSLAVNA CHERKVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback