Снимка: БТА

"Ранодбудните студенти" няма да участват в действия, които могат да доведат до провокации, реши Общото събрание на студентите окупатори. В 12 часа започва митингът, организиран от БСП и ДПС, а няколко часа по-късно ще започве вечното дерби "Левски"-ЦСКА.

Фенклубовете на двата отбора изглежда имат свои планове за гражданска активност. Само по себе си това би събудило известна симпатия, особено ако си припомним солидарността между иначе враждебните помежду си истанбулски фенове от събитията около парка Гези тази година.

Но ние държим на безопасността на своите колеги и не искаме да даваме на МВР поводи за нови и нови нарушения на законите. Така че решението на Общото събрание на окупацията гласи студентите да се задържат в Ректората и да не участват в действия, които могат да доведат до съботни провокации. Научаваме, че подкрепящите ни преподаватели ще наблюдават подстъпите към окупираната сграда. Самите ние продължаваме, както всеки ден, да поддържаме охрана в нея. Отказваме участие в дискредитиращи сценарии, категорични са "ранобудните студенти".

Те определят предстоящият митинг като "нещо, наречено „контрапротест“. "Не от самостоятелно събрали се граждани, а от асемблирани по паланките неориентирани лица, натоварени в рейсове по старата сопаджийска практика на Гочоолу, Дочоолу и БСП и докарани в София, за да демонстрират уж някаква публична подкрепа за пропадащото правителство", казват "ранобудните студенти".

Според тях обаче "всеки гражданин е свободен да изрази отношението си към т. нар. „контрапротест“, "(който за нас е само проява на хулиганство), и към т. нар. 42-ро Народно събрание по начин, който намира за уместен. Без крайности, разбира се. Отнася се и до органите на реда", завършват "ранобудните".

Получихме сигнали от различни места за подготвяна атака срещу Ректората на Софийския университет /СУ/, каза пред БТА Константин Голев, един от групата, окупирала  Университета. Той съобщи, че в момента пред бариерата на двора на СУ откъм  улица "Христо Георгиев" няма полицаи. Голев обаче посочи, че Ранобудните студенти са взели всички мерки, за да защитят сградата.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase