Снимка: БТА

Националното представителство на студентските съвети призоваха да се спре окупацията на Ректората на СУ „Климент Охридски”, Ранобудните студенти да продължат с активизма си във формат на отворени дискусии и обсъждания и формулиране на решения за проблемите в рамките на Националния студентски дом. Това стана ясно от позиция на НТСС. Днес Ранобудните студенти залостиха Ректората и не допускат и администрацията вътре.

Заедно можем повече, има къде и има как промяната да се случи без тя да бъде в ущърб на нормалното провеждане на учебния процес, се казва в позицията на Националното представителство на студентските съвети.

Алтернативата, която предлагаме е в защита на правото на граждански активизъм и в подкрепа на исканията за демократично и морално управление, отправяни от "Ранобудните студени". Същевременно с това, предложението ни е в защита на правото на обучение от страна на всички български студенти, което не следва да се ощетява от предприетите в момента окупационни действия, пише в декларацията.

НПСС предлага дебатът за развитието на академичната система и институционалния ред в страната да продължи във формат на отворени дискусии и обсъждания и формулиране на решения за проблемите в рамките на Националния студентски дом, замислен като общо пространство за взаимодействие между българските студенти.

За целта, НПСС се ангажира да осигури необходимото пространство и да осигури логистично участието в процеса от страна на студентските съвети и други студентски организации.

Убедени сме, че само така принципните позиции на "Ранобудните студенти" и общите искания на НПСС от м.февруари 2013г., обединяващи конкретни предложения на над 35 висши училища, ще стигнат по-ефективно до органите на законодателната и изпълнителната власт, пише в позицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase