Организират се шествия срещу нелегалните емигранти. Снимка: Булфото

"Бесове до поискване", коментира "Стандарт". Кукловодите, които преди месец разгърнаха черната пропаганда срещу нелегалните имигранти, днес вече виждат отровните плодове от своето начинание. Много бързо омразата към бежанците от партийни лозунги се обърна в леене на кръв.

Напливът от Сирия, Близкия изток и Северна Африка към нашата страна от юли насам завари неподготвени държавните институции, които обаче бързо се мобилизираха и полагат максимални усилия за осигуряването на подслон на клетниците и обработката на документите им.

Пикът на антиимигрантската епопея дойде в събота с учредяването на Националистическата партия на България, в чиито редици намериха място скинари и футболни хулигани. Новата формация е нерадостен знак, че крайнодесният сектор продължава да се радикализира. 10 процента е електоралната ниша на националистите, заяви пред "Стандарт" директорът на агенция "Медиана" Кольо Колев.

Според него покрай увеличения поток от бежанци и нелегални имигранти са избуяли страхове, патриотични страсти и ксенофобия."

Затова и появата на новата Националистическа партия на България е напълно естествена. Много традиционни формации също се прицелват в тази ниша, сред тях са "Атака", ВМРО и НФСБ", допълни социологът.

Поради присъствието на утвърдени играчи шансовете на новата партия за успех на този етап не са особени големи и те вероятно ще заложат на още по-силни крясъци и радикални действия, смята Кольо Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase