Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Голяма част от нелегалните имигранти от Северна Африка и Афганистан нямат право да претендират за статут на бежанец и заради това ще бъдат изведени принудително от страната. Това увери министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по Нова телевизия.

Много от тях са без документи и трябва да им се купят билети, както и да получат документи от дипломатическите представителства на страните, от които са. Имаме проблеми с част от посланиците, които не желаят да издават документи на такива нелегални емигранти, така че търсим съдействие за оказване на натиск от страна на ЕС. Освен това някои държави не желаят чартърни полети, защото твърдят, че това ще ги злепостави и трябва да решим и този проблем, обясни той.

Оказа се обаче, че от 2012 година много нелегални имигранти са пуснати на свободни адреси, защото местата за настаняване са препълнени. Такъв е бил и случаят с алжиреца Салахедин Бин Аладин, който бе задържан в Гърция заради нападението с нож над 20-годишната Виктория в денонощен магазин на столицата.

Йовчев упрекна Агенцията за бежанците, защото алжирецът е чакал твърде дълго решението дали ще получи статут, а през декември миналата година на Салахедин е била издадена бележка, с която той може да напусне центъра за настаняване.

„Това беше съвместна акция на България и Гърция. За часове беше разкрит извършителят на престъплението. Границата с Гърция обаче не е външна за ЕС. Тамя няма много патрули и те са разположени така, че да се контролират входящите, а не изходящите хора”, коментира още Цветлин Йовчев.

„Имаме сериозен проблем. Имаме перманентна криза не само заради бежанците, но и заради засиления миграционен натиск. Бежанците не са в сферата на компетентността на МВР, но охраната на държавната граница е наше задължение. Сега се осигурява този недостиг на служители в тази посока”, добави МВР шефът.

Той се оплака, че страната ни не е била достатъчно добре подготвена и докато не съумеем да изградим система за защита, ще се сблъскваме с такива проблеми.

Йовчев обеща да се вземат и мерки спрямо нелегален канал за бежанците, настанени в България, които се оказа, че си плащат, за да бъдат преместени от лагера в Пъстрогор в София.

Затова разказа и майката на намушкания преди дни 17-годишен Али от центъра във „Военна рампа“, която е платила 700 долара на адвокати от арабски произход, за да дойде при свои близки в столицата с надежда за по-добри условия.

Още по темата
По този повод Йовчев заяви, че една от приетите вчера мерки е да се намали срока за произнасяне на Държавната агенция за бежанците за статута на търсещите убежище в страната ни от 6 месеца на 3 дни.

„След като получат статут, те няма да могат да избягат в чужбина, защото според Дъблинското споразумение, ако се установи, че се намират в Германия, ще ги върнат в България, защото се следи първата страна на регистрация, дала статута им на бежанци”, коментира Йовчев.

От събота над 1000 полицаи ще бъдат разположени по границата на ротационен принцип по две седмици, които да не позволяват границата да бъде пресечена.

Йовчев категорично отрече слуха, че ще става премиер.

 „Много неприятна интрига. Не знам кой я е заплел, но не смятам да търся кой е. Това не е вярно. Категорично искам да кажа, че такова нещо няма. България има късмет, че в момент на такава криза имаме за премиер Пламен Орешарски. Той се справя много добре“, настоя вицепремиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase