КАТ стартира акция "Зима". Снимка: Булфото

КАТ ще следи стриктно за състоянието на гумите, фаровете и чистачките, стана ясно от брифинг на Пътна полиция, на която бе дадено началото на кампанията "Зима". Oт днес катаджиите ще спират превозни средства в цялата страна по така наречения широкообхватен метод.

Инициативата на полицията ще продължи 10 дни. Тя заменя традиционната кампания "Светлина", станала безпредметна след въвеждането на задължението целогодишно да се кара на фарове.

"Има три важни компонента за безопасно шофиране - пътните условия, подготовката на автомобила за зимата и участниците в движението“, каза Антон Антонов от КАТ "Пътна полиция". По думите му стартиращата кампания има идея да промени съзнанието на шофьорите за шофирането при тежките зимни условия.

В рамките на кампанията „Пътна полиция” ще проверява за наличие на включени светлини, както и за наличието на гуми, съответстващи за сезона. От КАТ още веднъж припомниха, че е много важна дълбочината на протекторите на гумите. В закона е записано, че грайферът трябва да бъде минимум 1,6 мм, но органите на реда препоръчаха дори използването на още по-голям грайфер.

В рамките на кампанията освен моторните превозни средства ще се проверяват още колоездачи и немоторни превозни средства за наличието на светлоотразители.

„Най-сериозният фактор за безопасното каране през зимата са гумите“, каза от своя страна Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти. Той подчерта, че вече целогодишно да се кара със запалени фарове, но за зимата е изключително важно те да бъдат изправни. Освен това по думите му през зимата трябва да бъде обърнато специално внимание и на чистачките на колите.

"В последните слънчеви седмици искаме да предупредим шофьорите да подготвят автомобилите си. Ние не сме контролен орган, искаме да помогнем", посочи Янакиев. Той допълни, че всички желаещи шофьори могат да направят безплатни технически прегледи в пунктовете на СБА.

По време на пресконференцията главен инспектор Красимир Костов посочи, че през зимния период в градовете стават най-много произшествия на уличните отсечки между кръстовищата. От 1 ноември 2012-а до 30 март 2013 г. на подобни места са се случили 1046 тежки произшествия, като при тях са загинали 66 души. Костов добави, че през миналата зима са загинали 60 пешеходци, като те представляват 32 процента от общия брой загинали по пътищата.

Статистиката сочи, че през зимния сезон рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, както и такива с участието на пешеходци в тъмната част от деня.

Увеличението на злополуките се дължи и на неизправни или нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и по пешеходни пътеки и кръстовища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase