Румяна Тодорова. Снимка: БТА
fallback

До момента не знаем къде е резервът на НЗОК, просто знаем, че го няма, заяви управителят на институцията д-р Румяна Тодорова пред TV7.

Тя обясни, че не може да се говори за фалит на Касата, но за първи път в нейната история тя е без резерв преди завършването на бюджетната година. Това са въпросните 1,5 млрд. лв., които бяха прехвърлени към държавния бюджет с поправка в закона през 2010 година.

Конституционният съд е сезиран едва след две поредни прехвърляния на общо около 400 млн. към здравното министерство, от които са били върнати едва около 50 млн. лв.

Oще по темата

Относно исканията на медиците за пълни разплащания до 7 ноември Тодорова коментира, че Касата не е институцията, която може да събере парите, а разпределя парите.  

По думите й в договорите, които директорите на болници сключват с НЗОК в началото на всяка година, последните два месеца са нулеви и не се правят разплащания между двете страни. В този период се разчита на резерва, който касата има, което е 10% от здравните осигуровки, заделяни за разплащанията в края на бюджетната година.

Тази година обаче те няма да стигнат и в НЗОК ще има дефицит, обясни Тодорова. Причината за това е, че Министерството на здравеопазването е прехвърлило дейности към касата, които обаче не са обезпечени финансово.

"Категорично 100% не могат да се покрият тази година", заяви Тодорова, относно исканията на протестиращите медици. Според нея максималното, което е направила НЗОК с помощта на Агенцията по приходите, е до края на годината да се осигурят 80% от изработените средства - „поне могат да дадат заплати и някои най-спешни разплащания с доставчици да направят“.

Всички нужни на болниците средства ще могат да бъдат осигурени едва в началото на 2014 г. с пари от новия бюджет. Тъй като новата година ще започне с дефицит, ръководството на НЗОК планира отчет в средата на следващата година и актуализация на финансовата рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 10 години

2 - ... трябва да са напълно Безплатни ! Ама - напълно !Обиден съм, защото е обществена тайна, че представители на фармацевтичната индустрия Плащат по симпозиуми на лекари, за да им дистрибутират лекарствата, без значение дали това би навредило !!!Обиден съм, че за 99% нишесте + 1% активно вещество, което наричат лекарство, цената е раздута до 150 лв. например, само и само да се изсмуква Рекета, който са взели от Нас !!!

20

Анонимен

преди 10 години

1 - И аз съм обиден, даже леекичко съм ядосан, даже леекичко ми идва да хвана сопата !!!Обиден съм и на НЗоК, и на лекарите, и на стоматолозите, и на фармацевтите !Обиден съм защото тези пари, ги плащам АЗ и такива като мен !Обиден съм, защото здравните Застраховки са Рекет !Обиден съм, защото по средна статистика за внасяните годишно към ~ 700 лв. от човек, му се полага, ако му се наложи от 200 000 до 1 300 000 лв. и в рамките на тези суми лечение, операции, лекарства, престой в болница ..

19

Анонимен

преди 10 години

До АнонименПарите са в частните болници те се пръкнаха да точат само Здравната каса а не да лекуват.Трябва да си има общински болници

fallback