Снимка: архив, Булфото

Здравната каса и Лекарският съюз обмислят "орязване" на клиничните пътеки за прием в болница. Ръководството на НЗОК ще преразгледа алгоритмите на клиничните пътеки и ще се въведе регулация за приема в болница, а по този начин ще се цели съкращаване на разходите на лечебните заведения, заяви шефът на НЗОК Румяна Тодорова пред bTV.

"Всеки може да влезе в болница само след попълването на болничен лист - това трябва да се промени, защото има много процедури, за които човек не е нужно да постъпва в болница. Не може за една гастроскопия да се влиза в болница. Има други центрове, в които може да се извършва това", обясни тя.

Още по темата
Тодорова очаква хоспитализациите до края на годината да достигнат 1,9 млн. По думите й този брой е далеч над логичния.

"Не е нормално толкова пациенти да влизат в най-високото ниво за медицинска помощ, тъй като повечето хора са хронично болни. Така излиза, че болниците привличат пациенти, за да продължат съществуването си", допълни тя.

По повод вчерашното изказване на директора на "Пирогов", че софийската здравна каса иска от администрацията на болницата да бъдат поправяни стари фактури, Тодорова обясни, че е станало "недоразумение между служителите".

"Ние не караме болниците да нарушават закона. В касата има определени средства и стигат за определени дейности. Ние не можем да похарчим повече, отколкото имаме", заяви ръководителят на НЗОК.

Все пак Тодорова успокои, че останалите 20% от средствата за болниците ще бъде изплатени през следващата година. Тя обеща всички допълнителни пари, които влязат в НЗОК до края на годината, да отидат за разплащане.

Неспособността да осигурят тези 20% за болниците Тодорова обясни и с „несвойствените дейности”, вкарани в касата, като националната програма за рак на шийката на матката и интензивните грижи, които би трябвало да се финансират от държавата. След разговори, включително и с премиера Пламен Орешарски, обаче станало ясно, че за момента тя не може да поеме това си задължение по закон.

По думите й в България няма болница, която да отделя 80% от приходите си за заплати. Обикновено тези проценти са между 60-65%.

Още икономически и финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase