Снимка: архив, Ройтерс
fallback

В края на годината изтича срокът, в който, ако имате невзета отпуска за 2011 година, може да я използвате - иначе я губите. От 2010-та година с промени в Кодекса на труда, отпуските вече имат давност от две години.

Промените бяха направени, за да се сложи край на стотиците дни залежали отпуски, които служителите можеха да трупат в продължение на години, припомня БНТ.

Въпреки че промените не са нови, има служители, които все още не са наясно, че отпуските им ще изгърмят, ако не ги използват в рамките на две години.

"В момента може с едно уведомление до работодателя 2 седмици по-рано служителят да заяви, че иска да излезе в отпуск и че този отпуск е за 2011 година", обясни Величка Микова, ръководител отдел "Правна закрила", КНСБ.

Ако имате невзети платени почивни дни от 2009, както и от предходните години, не трябва да се притеснявате за тях.

"Тези отпуски не се погасяват по давност - тоест не се губят и когато на един работник и служител му бъде прекратено трудовото правоотношение, той ще има право да получи обезщетение за тези свои отпуски", уточни още Микова.

Освен това, ако решите, може да ги впишете в графика за отпуските за текущата година. За всяка следваща година може да се отлагат до 10 дни отпуска, като и за това писмено трябва да се уговорите с работодателя.

Тези дни също фигурират в графика с отпуските. Той е задължителен за всяка фирма и се съставя в края на всяка година. Така че вече е време да помислите за това кога ще почивате през новата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Mangi4a

преди 10 години

Който не си е взел отпуската за 2011 г. да си я вземе!ВЕДНАГА!

fallback