Общ преглед

Само преди три дни възрастен човек с насълзени очи пристъпи в двора на Ректората, извади от джоба си плик и го подаде на студентите.

Оказва се, че Благой Петров е решил да дари за каузата на окупаторите на СУ 500 лева.

Днес обаче "Ранобудните студенти" искат да върнат парите, защото "твърде силната емоция и от страна на господина, и от наша, доведе до приемането на тези пари", пишат младежите в страницата си във Facebook.

"Въпреки вълнението обаче, наложително е да признаем, че вземането на тези средства не беше правилно и не се вписва в цялостната ни визия на поведение, каузата, която защитаваме и целите, които сме си поставили. Макар да сме благодарни за трогателния жест, сметнахме за правилно да се обърнем към г-н Благой Петров с молба да се срещнем отново тук, в Ректората, за да му върнем дарената сума. Многократно го търсихме на посочения от него телефонен номер, но се оказа, че такъв номер всъщност не съществува. Призоваваме г-н Петров да дойде при нас до края на деня", пишат студентите.

В случай че мъжът не ги потърси, студентите допълват, че ще дарят 500-те лева за кауза по тяхна преценка.

Днес, в Деня на народните будители, академичната общност се събира, за да отбележи празника, превърнал се в символ на образованието, науката и културата.

По този повод "Ранобудните студенти" пишат, че тази година шествието на преподаватели и студенти ще бъде в подкрепа на окупацията на Софийския университет.

Шествието започва в 11 часа от Ректората, след което ще достигне до Народната библиотека, Националната художествена академия, НАТФИЗ и ВИАС.

Късно снощи над 20 български студенти от Глазгоу се събраха пред сградата на Галерията за модерно изкуство в центъра на града, за да изразят подкрепата си за своите колеги, които предприеха окупацията на българските ВУЗ-ове.

Студентите са от трите най-големи университета в шотландския град - University of Glasgow, Glasgow Caledonian University и University of Strathclyde и от Glasgow School of Art.

"Изразяваме пълната си подкрепа за българските студенти, които окупираха своите учебни заведения в знак на протест и с искане за оставка на правителството", пишат те.

"Ранобудните студенти" получават подкрепа и от български младежи, учещи в университети в Англия, Германия и Чехия.

"Ние се считаме за достойни граждани на родината си и като такива искаме да живеем в по-достойна и демократична страна! Продължавайте да отстоявате мнението си и не се предавайте! Ние сме твърдо зад вас!", пишат те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар