Шефът на НЗОК Румяна Тодорова. Снимка: БТА, архив

Около 250 000 са българите, които отказват да си плащат осигуровките, въпреки че имат финансова възможност. Това каза шефът на Здравната каса Румяна Тодорова по БНТ.

Около 1 милион българи ги няма в страната, още 1 милион не се осигуряват. Сред тях има хора, които никога няма да могат да си платят, това са около 400 хиляди, има и малка група, които пък не знаели, че има здравно осигуряване, но 250 хиляди не искат да си плащат вноските, въпреки че имат пари, обясни тя.

Заради това приоритет за следващата година ще е максималното събиране на вноските, което според Тодорова
чисто математически изглежда лесно, но явно не е така.

Още по темата
Относно дефицита в бюджета на НЗОК за тази година тя се надява, че НАП ще успее да намери парите, защото иначе държавата няма откъде да вземе.

Въпреки това тя обеща, че болниците ще си получат парите, макар че и за ноември пак ще вземат 80 на сто от изработеното.

„Целта не е да се изостря напрежението, Kасата прави максималното“, коментира Тодорова. 

Болниците ще получат парите си за всичко, което са изработили, но 20% от отчетените дейности ще бъдат разплатени от предстоящия бюджет, поясни тя.

Тодорова смята, че с 80 на сто от парите, които болниците ще получат, могат да съществуват известно време.

„Ситуацията е такава, повече от това Kасата не може да направи, дори сме спрели всички други плащания, а НЗОК  има ангажименти към поддръжка на информационни системи, но дори там сме икономисали нещата“, добави Тодорова.

Относно средствата от здравни вноски, които стоят в резерв и Kасата не може да ги харчи, тя разясни, че всъщност нищо не може да се направи, защото има 2-процентова бариерa, която дефицитът не може да се надвиши.

Според нея, ако НЗОК можеше да разполага и с тези средства, вероятно щеше да се разплати на 100 процента с болниците.

360 болници има в страната, нещата не са толкова страшни, ако тръгнем да разсъждаваме по този начин, отговори Тодорова на въпроса има ли опасност да затворят някои болници, както и да се стигне до спиране на плановия прием в „Пирогов“.

Тя се оплака и от нормативната база, която определи като „безумна“, защото по средата на годината в позитивния лекарствен списък се включват нови лекарства, които струват много пари и се оказва, че Касата на 1 юли трябва да плаща милиони допълнително.

Според нея не е редно НЗОК да плаща и за ваксините, както и за лечението на хората с редки заболявания.

В Закона за здравето е записано, че ваксините са грижа на държавата. Говори се, че в съседна Турция има полиомиелит, представете си, че това наистина е така, Касата няма пари, а и няма буфер зад себе си, коментира тя.

Румяна Тодорова призна, че и с увеличаването на заплатите на служителите в Касата доникъде не се стигнало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase