Снимка: Булфото
fallback

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отказва да предостави на Министерството на правосъдието близо 2000 преписки на чужденци, кандидати за българско гражданство, на които е издала удостоверения за български произход, съобщава “Труд”. С въпросните бележки чужденците трябва да получават гражданство по облекчена процедура.

Ведомството на Зинаида Златанова обаче е поискало доказателствата за произход, които се съдържат в преписките. Причината е, че има случаи на стотици косовари, които кандидатстват, а не знаят и дума от езика ни, нямат и нищо българско в имената си. Подозренията са, че вероятно са си платили, за да бъдат уредени с български паспорт, който им отваря границите на Европейския съюз, твърди вестника.

Преди време DW съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, струва 1000 евро. По-късно подалият оставка шеф на агенцията Росен Иванов отрече тази информация.

Към момента и.д. председател на ДАБЧ Йордан Янев отказва да даде преписките на Министерството на правосъдието с аргумента, че те са лични и дори чувствителни данни, които не могат да се предоставят на трети лица.

Комисията за защита на лични данни обаче реши, че информацията трябва да бъде предоставена на правосъдното министерство, за да бъде сигурно ведомството, че наистина предлага за гражданство по натурализация хора от български произход.

За да докаже принадлежност, кандидатът за роден паспорт трябва да има акт за раждане или кръщелно, в което е записано, че е българин, или да докаже, че има роднини с наши корени.

Ако проверката установи, че ДАБЧ е издавала удостоверения за български произход без доказателства, най-вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

Това само у нас го има- министърът да е безгласна буква и никакъв авторитет. Къде го има министър да иска инфо за престъпление и някакъв мижав чиновник,назначен от министър да му я отказва? А съдът , който обяви заповедите на министър на благоустройството за невалидни,само да даде разрешение на мутрите а си строят?

21

Рали1

преди 10 години

До ХъшаПрава съм и не само това.Изгонихме нашите сънародници и много от тях никога няма да се върнат тук.А сега раздаваме паспорти на какви ли не.Така както приемаха месеци наред бежанците без да знаят какви са,представяйки ни ги за сирийци,а се оказаха около половината ,че не са.Такива ли ще са българите,българин не се става ,българин се ражда.И това е цяла система от качества,от народопсихология,от пазители на обичаи и традиции,на език и култура.Младото поколение вече размива ценности.

20

до Хъша

преди 10 години

Що за глупост-ни турски, ни български,с една дума чужденци? Откога турският не се счита за чужд език?

fallback