Проф. Григорий Вазов Снимка: архив, Булфото

„На властта няма да й попречи, ако студентите окупират учебните си заведения. На управляващите ще им попречи, ако от тези 250 000 студенти поне 150 000 излязат на улицата“, каза в ефира на Bulgaria On Air ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

Според него има много по-ефективни форми за студентски протести. „Те могат да изразят несъгласието си в двора на университета, пред университета, на пътя до университета, буквално навсякъде. Съветът на ректорите обаче не е съгласен с думичката „окупация“. Окупира се чужда територия, а аудиторията не е чужда територия за студентите, тя е именно тяхна територия“, посочи още Вазов.

По думите му Съветът на ректорите вярва в морала, интелигентността и достойнството на студентите, в уважението им към Конституцията и законите за висшите училища, към техните колеги и преподаватели.

„Това обаче не означава, че те трябва да нарушават сложния технологичен процес на образованието, защото това ще рефлектира върху тях и ще накърни качеството на обучението“, обясни ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси.

Той уточни още, че опасенията са продиктувани от това, че вероятно властта няма да отстъпи, а това означава трайно прекъсване на учебните дейности. „По този начин със сигурност няма да успеят да привлекат към каузата си още студенти“, смята Григорий Вазов.

Вижте още във видеото на Bulgaria on Air:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase