Анелия Клисарова. Снимка: БТА

До 2020 г. делът на отпадналите ученици в клас трябва да намалее до 11 на сто при среден показател за страната сега от 14 на сто, съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, която се срещна с учители и директори на училища в Добрич.

Образователният министър посочи, че в някои региони процентът на напусналите училище деца достига и 28 на сто.

По думите на Клисарова съвсем скоро трябва да бъде разработена и стратегия за повишаване на функционалната грамотност на учениците, за да бъдат те по-ефективни, когато излязат на пазара на труда. Според министъра на образованието е важно учениците да усвоят и т. нар. "меки умения" - комуникативност, работа в екип, предприемачество, които са ценни в живота независимо от усвоената професия, съобщава БТА.

Клисарова съобщи още, че проектът за нов Закон за училищното образование и предучилищното възпитание ще бъде внесен в парламентарната комисия по образованието преди Коледа.

По думите й до началото на ноември проектът ще бъде изпратен до регионалните инспекторати по образованието в страната за широко обществено обсъждане. Един от приоритетите в проектозакона е да бъде намалена младежката безработица и по-малко ученици да отпадат от училище.

Клисарова посочи, че по-добри резултати ще се търсят чрез разширяване на професионалното образование и въвеждане на дуалната система на работа и учене, която в други страни е доказала своята практичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase