Митрополит Антоний. Снимка: архив, Булфото

Константийският епископ Антоний бе избран от Светия синод за Западно- и Средноевропейски митрополит със 10 гласа "за".

Другият кандидат за високия сан - Месемврийският епископ Иаков, не е получил нито един глас при избора, на който не са присъствали митрополитът на Австралия и Канада Йосиф и  Неврокопският митрополит Натанаил.

Още по темата

Константийският епископ Антоний /със светско име Живко Киров Михалев/ е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ".

През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" във Видинската епархия. Там е подстриган за монах под духовното наставничество на архимандрит Сионий - тогава ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", а сега е Велички епископ.

През есента на 2002 г. Антоний е ръкоположен за епархийски дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в Пловдивската духовна семинария.

На 21 ноември 2006 г. по решение на Св. синод Антоний получава отличието "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит.

На 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивската митрополия, а на 23 март 2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм "Св. Марина". Тогава е и назначен за викарий на Пловдивския митрополит със седалище в Смолян. От юни 2010 г. е викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase