Снимка: БТА

245 сирийци са задържани при преминаване на границата за трите дни, съобщава МВР.  По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск, за периода от 6.00 часа в петък до 6.00 часа тази сутрин  на българо-турската граница служители на гранична полиция са установили общо 398 лица. От тях 245 са сирийски граждани.

С 327 места е надхвърлен капацитетът на домовете за настаняване на бежанци. Общо капацитетът в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4090 лица. От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

Основен проблем в работата на РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.
Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Открити са два нови центъра за бежанци в почивна база на МВР-Стрелча (120 лица) и в Национален детски екологичен комплекс с.Ковачевци, обл.Перник (250 лица). Започнало е изграждането на временно селище от палатков тип с капацитет 500 лица  в центъра за прием на бежанци в Харманли.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

Днес България получи безвъзмездна помощ за бежанците по общностната система за комуникация и информационен обмен при Бедствия на ЕС (CECIS). Унгария също е потвърдила изпращането на помощ.

В рамките на участието на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Министерската конференция на Залцбургския форум бе подписан Оперативен план за изпращане на екипи на ЕСПОУ за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase