Четири месеца протести пред парламента. Снимка: архив, Булфото

Днешният вот на недоверие е предвидим, а новините след една седмица ще са следните: "Протестиращите бяха малко, поискаха оставка на "червените боклуци", контрапротестиращите също са малко и искат оставката на Росен Плевнелиев, ГЕРБ внесе 101-ия си вот на недоверие". Такава картина обрисува политологът Андрей Райчев пред bTV.

Колегата му Цветозар Томов пък предрече какви ще са новините след една година: "Протестите затихнаха, но правителството подаде оставка, защото страната не може да продължава да се управлява така".

Според Райчев страната ни е зациклила, а зациклянето ще спре, когато ГЕРБ спрат политиката си и мисленето си, че всеки момент ще се върнат на власт.

"Второто, което може да спре цикъла, е вариантът Волен Сидеров да оттегли подкрепата си към кабинета", уточни Райчев, според когото няма тройна коалиция в парламента, а просто временен съюз.

"Същественият проблем е потъването на България", каза на свой ред Цветозар Томов и прогнозира, че още малко и в БСП ще се хванат гуша за гуша.

"Това е класическо дясно разсъждение. Проблемът на десните е, че оплакват левите", контрира го Андрей Райчев.

Според Томов обаче и предната, и сегашната власт не са в състояние да се справят с проблемите, защото са се посветили единствено на крадене.

Райчев изрази мнението си, че правителството ще оцелее, ако въведе антимонополно законодателство и подкрепи българското производство.

Томов пък припомни, че правителствата са си изкарвали мандата само когато страната е имала икономически растеж.

"Никакво антимонополно законодателство не може да има, защото правителството е твърде зависимо", категоричен бе той.

В заключение Райчев заяви, че това правителство ще е по-социално от предишното, докато Томов настоя, че държавата е тотално рухнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase