Димитър Греков обеща решение на проблемите. Снимка: БТА

Няколкостотин души протестираха пред Министерството на земеделието и храните с искания да се гарантира редовното изплащане на заплати в „Напоителни системи“. Недоволните са представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа” в дружеството.

Още по темата
Протестиращите искаха още земеделското министерство да изплати на „Напоителни системи“ дължимите средства за извършени дейности и да има яснота за състоянието и бъдещето на дружеството.

Техни представители се срещнаха с министъра на земеделието и храните Димитър Греков. След разговора земеделският министър заяви, че ще се търси вариант възнагражденията да се изплатят до десетина дни.
Греков каза, че от 8 години дружеството е водено към фалит.

„Даваме си кратък срок за решаване на проблема, тъй като има опасност от наводнения. В момента няма населени места, които да са в риск. Хората, които работят в "Напоителни системи", си вършат работата, макар и да не получават навреме заплатите си“, заяви министърът. По думите му около 22,5 милиона лева са необходими за заплати и за покриване на задълженията на дружеството.

До 10 дни ще се осигурят 1,6 милиона лева за възнагражденията на служителите. Министърът беше категоричен, че няма съмнение, че предприятието ще съществува в бъдеще.

По думите му още днес ще бъдат внесени промени в параграф 4, ал.6 на Закона за напоителните системи, което ще даде възможност за финансиране на дружеството от бюджета още през следващата година.

"Ако проблемът със средствата на „Напоителни системи” не се реши, вече ни е писнало и ще започнем да бием и да чупим", заяви по-рано пред протестиращите председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който беше категоричен, че не може да се полага труд, а той да не се заплаща.

По думите му тази дейност, която е за държавата, трябва да се плаща от нея. Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени до седмица, ще започнат стачни действия. От 43 дни над 1600 души не са вземали заплати, съобщиха синдикалистите. По техни данни задълженията, които има държавата към работещите в "Напоителни системи" за периода 2011-2013 г., възлизат на около 16 млн. лева.

Периодично на дневен ред излизат проблемите в дружеството, включително със забавени заплати.

Както Dnes.bg  ви съобщи, вчера прокуратурата повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за съзнателно сключване на неизгодна сделка.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase