Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

За девет месеца в Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ са внесени над 630 жалби и сигнали, съобщи днес във Варна нейният председател доц. Ана Страшимирова. От началото на годината образуваните преписки са 325, а броят на постановените решения на комисията – 234.

Най-често сигналите са за дискриминация на основание увреждане, етническа принадлежност, възраст, посочи Страшимирова, цитирана от БТА.

По думите й в КЗД все още няма внесени сигнали за дискриминационно отношение или изказвания за бежанците от Сирия у нас.

Страшимирова допълни, че в КЗД има подадени две жалби, свързани с процеса на цифровизацията. По една от тях производството е приключило и състав на КЗД трябва да се произнесе с решение.

Другата жалба все още е в процес на проучване.

Във Варна ръководството на комисията участва в национален семинар, посветен на борбата и превенцията срещу дискриминацията чрез средствата на гражданското право. Във форума участват юристи, стажанти, студенти по право, представители на държавни институции. Гост на семинара е и председателят на Конституционния съд Димитър Токушев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase