Магдалена Ташева размахва "Планът Сидеров" от парламентарната трибуна. Снимка: архив, Булфото
fallback

Сирийски бежанци ще съдят депутата от "Атака" Магдалена Ташева, позволила си от ефира на партийния канал "Алфа" да сипе слово на омраза срещу тях, съобщиха от Българският хелзинкски комитет (БХК), който ще представлява бежанците пред Комисията за защита от дискриминация.

В жалбата на бежанците е посочено, че многократно в предаването си "В окото на бурята" Ташева ги представя като: "изчадия", "сган", "масови убийци", "канибали", "диваци", "ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието" и "лъжат властите", "отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия" и "започнаха да крадат, да бият" и които ще "започнат да изнасилват, да режат глави".

Освен това водещата е описвала бежанците като "нахлуваща поредна вълна на ислямизацията", "вкарване на огромно, радикално ислямско население - враждебно и към България и към християнството".

БХК пише още, че Ташева е отъждествява бежанците с "Ал Кайда" и им приписва "цел да изменят демографския,  национален и религиозен облик, нашата национална идентичност като българи и като православен християнски народ".

Бежанците настояват, че от ефира на тв "Алфа" Ташева пряко е призовавала българите към "организирани бунтове" и "въстания срещу нашествието на тази ислямистка сган".

Според жалбоподателите и БХК тези изявления представляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация спрямо цялата общност на бежанците и едновременно подбуждане към дискриминация срещу тях.

"Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани", коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на "Правна програма" на Българския хелзинкски комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

ано

преди 9 години

Де това да бяха "Бежанците"!

61

политолог

преди 10 години

Щом като плювачите от Позитано са получили указания да защитават Болен Сидероглу, значи работата е много зле. Ало другари комунисти-социалисти, Болен пие и яде в Брюксел за хиляди евро на ден, а вие получавате по 100 евро на месец за да се излагате. Поне малко достойнство нямате ли?-Не нали, така и предполагах.

60

Анонимен

преди 10 години

ТОЗИ КРОКОДИЛ ОТ СНИМКАТА Е ТОЛКОВА ОТВЪРТИТЕЛЕН ЧЕ НЕ МОГА ДА ГО ПОНАСЯМ,ИЗВИНИ СЕ БЕ,ИЗВИНИ СЕ БЕ,ИЗВИНИ СЕ БЕ

fallback