Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Бежанците, настанени в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и в центъра в Елхово, са в изключително тежко положение, няма какво да ядат, а една част от децата все още са по джапанки. За това алармира председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от БТА.

Той съобщи, че хуманитарната организация е помолила за финансова помощ Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) в Женева.

Поисканата помощ е за най-уязвимата група, която наброява 2000 души от общия брой бежанци, търсещи убежище у нас.

Още по темата
Има нужда основно от вода, храна, хигиенни средства, нехранителна помощ - одеяла, чаршафи, обувки, дрехи, памперси за деца.

БЧК ще деблокира от своите резерви комплекти за 1000 души за бежанците, настанени в домовете във Враждебна и Военна рампа, съобщи още Христо Григоров.

Комплектите включват одеяла, чаршафи, възглавници и други. Отделно от това, ще бъдат отпуснати хигиенни материали, памперси, играчки и други необходими вещи за триста деца.

Към момента в центровете за бежанци в страната са настанени 4798 бежанци, а до достигане на абсолютния максимум остават 202 души. Предвид темпото на навлизане на бежанците в страната този максимум ще бъде запълнен за два дни, коментира председателят на БЧК.

От организацията отново апелираха всеки да прояви човечност и да подаде ръка на бежанците, една част от които майки с малки деца, принудени да напуснат домовете си, като се включи в националната благотворителна кампания.

Досега по банковата сметка на кампанията са набрани 5612 лв., като с близо 3000 лв. от тях са купени хранителни продукти за бежанците, настанени в центъра в кв."Враждебна".

Те апелираха към фирмите за детски дрехи, обувки и други принадлежности да дарят, каквото могат, защото част от децата нямат дрехи.

Голяма е нуждата и от общински жилища за хората, придобили статут на бежанци, като от БЧК нееднократно са отправяли молба към Столична община за това.

Председателят на БЧК съобщи, че араби, завършили у нас медицина, са предложили доброволно да отидат на границата, за да помагат на своите сънародници. В разговори с бежанците повече от две-трети от тях твърдят, че искат да се върнат в родината си, каза още Григоров.

От БЧК в момента работят за отпечатването на информационни материали на арабски и на английски език, за да знаят бежанците къде и към кого да адресират своите нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase