Снимка: архив, Булфото

Определена е листата на кандидатите за Западно- и Средноевропейски митрополит, съобщиха от Светия синод.

Кандидатите са Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Адрианополски Евлогий, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Константийски Антоний, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Епархийският избор е насрочен за 20 октомври. На него епархийските избиратели ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

Още по темата
След заседание на Светия синод на 26 октомври, на което ще се разгледат изборните книжа, на 27 октомври в параклиса на Светия синод ще се проведе каноничния избор, на който митрополитите с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Западно- и Средноевропейски митрополит.

Гласоподаването е тайно, с бюлетина, в която са включени имената на епископите от избирателната листа.

През юни тази година Светият синод прие оставката на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон заради влошеното му здравословно състояние и невъзможността по тази причина да изпълнява митрополитските си задължения.

Очаква се в близките дни да стане ясно и кога ще бъдат насрочени изборите за митрополит за овдовялата Варненската и Великопреславска епархия, след внезапната кончина на 9 юли на Дядо Кирил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase