Богомил Манчев. Снимка: Риск инженеринг
fallback

Зад акцията на прокуратурата по казуса "Белене" стои както личен, така и политически интерес, обяви пред Нова тв  изпълнителният директор на "Риск инженеринг" Богомил Манчев. Компанията е подизпълнител и консултант по проекта.

Според него политическият интерес е да бъдат нахранени хората, които стоят на улицата вече сто и няколко дни. "А частният е свързан с други хора", каза той, но отказа да назове имена.

Манчев обаче обяви, че договорът е сключен 2005 г. и е валиден и днес.

Oще по темата
"Понятието "нормална работа" идва от следното - има техническа консултация и контрол на изграждане на проекта през целия период, включване в търговска експлоатация и контрол една година, след като бъде въведен в търговска експлоатация. През целия този период има строителен надзор. Променили са се обстоятелствата, но никой не е спрял този процес с никакъв документ. В търговския договор си пише ясно как се прекъсва. НЕК не е получила указания в писмена форма да прекратят договора", обясни още шефът на "Риск инженеринг".

"До мой арест дали ще се стигне, ще го видите сами. Не съм наясно защо трябва да има такъв", зачуди се Богомил Манчев, който е на посещение в Истанбул.

Той допълни, че нито е от кръга Първанов, нито от този на Станшев, нито пък на Борисов и затова е неудобен.

В същото време Мария Капон и Иван Иванов, които бяха в студиото на Нова тв, коментираха, че е необяснимо съдържанието на фактурите за 18 милиона евро, които са за нормален труд и нормален разход, при условие че има решение на парламента за прекратяване на проекта за израждането на централата.

Капон показа фактури, направени след спирането на проекта "Белене" с решение на Народното събрание и на правителството.

"Има три фактури за 18 млн. евро, а не само за 7 млн. евро", поясни тя и допълни, че това са фактурирани суми към Националната електрическа компания, но колко от тях са платени, трябва да кажат министрите и разследващите органи.

"Пише "нормален труд" и "нормален разход". Никой досега не може да каже какво значи това. Фактурите са адресирани до НЕК", обяви и Иван Иванов от ДСБ.

"Това, че фактурите са били последвани от плащане, се доказва от дейстивята на главна прокуратира, които излязоха със съобщение, че се прави разследване върху една сума от €18 млн., които реално са платени след влизането в сила на решението за спирането на проекта за втора атомна централа у нас", допълни Иванов.

"Решенията на НС са задължителни за държавните органи, организациите и гражданите. Очевидно с тези плащания, тези хора са нарушили Конституцията", настоя той.

Капон и Иванов бяха категорични, че най-голямата корупционна сделка на прехода, е имено сделката за "Белене".

Очаква се днес прокуратурата да обяви подробности по разследването за плащанията по проекта. След петъчните обиски в 4 града все още няма повдигнати обвинения.

Вчера стана ясно, че за 24 часа са били задържани двама бивши изпълнителни директори на НЕК – Иво Лефтеров и Крум Атанасов.

В ареста е бил и Събин Събинов, който управлява “Уорли Парсънс”, строителен надзорник на “Белене”. Засега обаче тримата остават свидетели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 10 години

Парсънс марсънс и други корпоративни слуги на Запада - вън от България! Неслучайно премиерът на Унгария се обяви срещу тях и каза, че колонизацията свърши!

50

Даола

преди 10 години

Преди около 20 години добри български икономисти прдупредиха за една от най-големите опасности и изтичане на средства: частни компании, които "на входа" и " на изхода" на стратегически държавни предприятия ще ги източват. Това е " Риск инженеринг". С течение на годините бизнесът на тази компания не само така се е разрастнал, че като ракови клетки е оплел " Козлодуй" разни тецове и какво ли още не. Бизнесът на компанията вероятно е напълно законен на първо четене. Така е само на повърхността.

49

megi 55

преди 10 години

Станишев,ти си едно голямо украинско,еврейско ***! Поразмириса се около теб и Моника по случая Хохегер за 2-та милиона,които откраднахте от държавата и ,за да отвлечеш вниманието от себе си хоп пак спретна поредния компромат за ГЕРБ! Има един от горе ,който гледа и рано или късно ще дойде деня за възмездие,ако преди това народа не те линчува!

fallback