Снимка: Булфото, архив

"Кръвните центрове пропускат зарази", констатира "Труд". Българите, на които бива преливана кръв, са изложени на риск от заразяване с опасни болести, показа разследване на вестника. Кръвните центрове у нас късно откриват хепатит В, С и СПИН.

Серологичните тестове, които се използват в България, установяват трите заболявания чак между четвъртата и осмата седмица след заразяването, алармираха лекари от университетски болници. Според началници на лаборатории, ако в този фатален период носител на едно от заболяванията (или на две от тях) дари кръв и тя се прелее, приемащият кръвта веднага се инфектира.

Подобни тестове в Евросъюза използваме само ние. Страховитият проблем потвърди и доц. Андрей Андреев, който бе директор на Националния център по трансфузионна хематология в продължение на 10 години - от 2003-та до май 2013 г. След запитване на "Труд" чрез Министерството на здравеопазването (МЗ), Националният център по трансфузионна хематология призна, че едва след "внедряването на нова технология (т.нар. NAT) в диагностиката накръвните центрове ще се скъси т.нар. скрит период" - това са точно тези до 8 седмици, в които към момента специалистите ни няма как да разберат за инфектираните с хепатит В, С и СПИН пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase