Президентът Росен Плевнелиев участва в националните чествания на връх Шипка по повод 136-та годишнина от Шипченската епопея, които са под негов патронаж. Снимка: БТА
fallback

Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена. Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в националните чествания по повод 136-годишнината от Шипченската епопея, които се провеждат под негов патронаж, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

 "Днешният ни ден е свободен, а пътят ни открит към единение, съгласие и съграждане. В наши ръце е продължението на делото на опълченците. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет."

Държавният глава прие на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част, присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите защитници на Шипка и положи венец пред Паметника на свободата. Росен Плевнелиев се включи и в туристическия поход до Шипка, който тръгна от Соколския манастир.

В изказването си на тържествената церемония държавният глава подчерта, че със своя подвиг и саможертва малобройният отряд защитници на Шипка има решаващо значение за победния изход на Освободителната война, възроди и укрепи националното съзнание и изкова новата държавност на българите. „Българските опълченци, Орловският и Брянският полк, и всички воини, малко на брой, но исполини по дух, опазиха Шипка и така решиха изхода от Руско-турската война, в резултат на която българският народ отново придоби свобода и държавност, каза в словото си Росен Плевнелиев.

 След участниците в Априлското въстание именно опълченците показаха на света възроденото национално съзнание на българите и тяхната решимост да отхвърлят вековното потисничество. Доблестта на опълченците при Стара Загора, Шипка и Шейново възстанови и войнските традиции на армията на новоосвободена България, припомни държавният глава.

 Президентът Плевнелиев изрази признателността на България към руските, финландските, румънските и воините от други националности, участвали в Освободителната война. „Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им“, подчерта още държавният глава.

В националните чествания на връх Шипка участваха представители на изпълнителната власт, народни представители, представители на местните власти, дипломати, много граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

bojidar.katerinov

преди 10 години

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, КОГАТО ГОВОРИТЕ ПО ИСТОРИЯ, ВИКАЙТЕ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ,ДА ВИ ПИШЕ РЕЧИТЕ. ИНАЧЕ СЕ ИЗЛАГАТЕ.

81

анонимен

преди 10 години

СЛЕД КАТО ГИ РАЗЕДЕНИ, ВЕЧЕ Е КЪСНО , МАСАТА НЕ МОЖЕШ ДА Я УПРАВЛЯВАШ . ТЯ Е КАТО ЛАВИНА. ДА ТИ БЯХА НАРЕДИЛИ ТЕЗИ ДУМИ ДА КАЖЕШ ПРЕДИ, В НАЧАЛОТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. НАЛИ СВАЛИ ДОВЕРИЕТО ОТ НЕГО, БЕЗ ДА СИ РАЗБРАЛ ОЩЕ КАК ЩЕ РАБОТИ, НАСТРОИ МАСИТЕ, Е СЕГА Е РЕД НАРОДА ДА ТИ КАЖЕ, ЧЕ СВАЛЯ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ ТЕБ И В ПОЛЗА НА НАРОДА Е ДА ТЕ НЯМА.СЛЕДАТА КОЯТО ОСТАВАШ СЛЕД СЕБЕ СИ Е МЕКО КАЗАНО,ХЛЪЗГАВА, ОЛЯТА С ФЕКАЛИИ. УСПЕХ В ОФШОРКИТЕ Г-Н МЕКОТЕЛО.

80

Анонимен

преди 10 години

Има случа , дни- срам ме , че съм българин!Днес беше такъв ден! Благодарение на господин президента! моят отговор е - О С Т А В К А !!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback