Снимка: БТА
fallback

Не е нужна крайна реакция по повод случилото се с Паметника на Съветската армия, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

"България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Тук не става въпрос за политическа целесъобразност. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки и Паметникът на Съветската армия беше почистен". Това каза министър Вигенин, помолен да коментира искането на Русия да има наказания за виновните за оскверняването на паметника и предприемане на незабавни мерки за недопускане това да се случва в бъдеще.

Oще по темата
Министър Вигенин обясни, че вероятно ще има разговор с представители на посолството на Русия у нас, за да се помисли какви са вариантите да бъде изпълнено тяхното искане - да се гарантира, че такива неща няма да се случват в бъдеще.

"Не виждам конкретно решение в случая, защото трябва да се гарантира и достъпът до този паметник. Не бива да се драматизира прекалено случилото се", каза Вигенин и допълни, че по повод инвазията на войските в бивша Чехословакия "българската държава вече се е извинила за случилото се и не е нужно това да се случва на всяка годишнина - веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години, като не бива да се прави вътрешна политика от този въпрос."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

българин

преди 10 години

Както виждате надписът е на чешки език.А чехите имат правото да го направят.Ами какво да кажа-каквото са си надробили руснаците през 1968-*** сега да си го сърбат.И нека да не се лъжем.Докато е тук тоя паметник все ще се намери кой да го боядисва.Да го преместят в някой склад,дето никой да не го вижда и там ще си стой на спокойствие.Иначе за зверствата дето руснаците са сторили в Чехия, това е нищо.Безобидно,е и никой не е пострадал.

64

viara

преди 10 години

А ние не трябва ли да искаме извинения от Генуа и Венеция. Нали с тяхна помощ ни е мачкала Османската империя?

63

viki123

преди 10 години

Изкривена работа. Българина е толкова ***, че Доган с 2 клипчета в ютуб може да го накара да забрави историята дет я е учил, а Бареков с 4 минути медия може да го обърне срещу родителите му. Всеки си заслужава съдбата. ***, 5 лв, панел и цял живот мизерия. Така си го избрахме

fallback