Снимка: архив, Булфото

„Имаме всички основания да смятаме, че България не е в списъка на САЩ за терористични атаки. Въпреки това не бива да се успокояваме“ каза в ефира на Bulgaria On Air експертът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов.

По думите му страната ни е сред най-уязвимите източни държави в Европа. „През България минава сериозен трафик от хора, икономиката ни е отворена и тук живеят големи малцинствени групи“, обясни още Безлов.

През юли България получи от САЩ още данни за атентата в Сарафово, водещи към Хизбула, както и два доклада от Канада и от Ливан. Единственото нещо, което разследващите казват, е, че има напредък, но не споделят по-конкретна информация, припомни още Безлов.

Той уточни, че информацията се предоставя изключително внимателно. „Косвено научихме, че Канада има нови следи. Няма да коментирам спекулациите с появата на бащата на един от заподозрените. Въпросът е какво ще се докаже. Обикновено отнема години, за да се стигне до присъди. България е малка страна, ние никога досега не се имали подобни терористични атаки и тепърва навлизаме в подобни форми на сътрудничество. Не е чудно, че разчитаме повече на по-големите държави с опит“, посочи експертът от ЦИД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase