Даниела Бобева. Снимка: БТА
fallback

Незначителен брой обществени поръчки с участието на специализираните предприятия и кооперации, в които работят хора с намалена работоспособност, отчете вицепремиерът Даниела Бобева.

Бобева се срещна с национално представителните организации на хората с увреждания в Министерския съвет във връзка с готвените промени в Закона за обществените поръчки.

Целта на промените е да се стимулира достъпът на малки и средни предприятия до процедурите и да има превенция по отношение на корупционни практики.

Промените, които касаят предприятията и кооперациите на хора с увреждания, ще са свързани със задължение за запазване на определени поръчки само за такива участници. Ако предметът на поръчката е включен в списъка с продукция и стоки по Закона за интеграция на хора с увреждания, който всяка година утвърждава Министерският съвет, тя ще се изпълнява само от специализирани предприятия. Само при условие, че поръчката е неуспешна, възложителят ще може да обяви нова процедура по общия ред, в която да участват и други фирми.

Ще отпадне условието специализираните предприятия да могат да изпълнят най-малко 80 на сто от предмета на поръчката със собствено производство и ресурс.

Бобева съобщи, че през 2008 година са били обявени общо 25 „запазени” обществени поръчки. През миналата година процедурите са 5, също толкова са от началото на годината, но една вече е прекратена. Ако през 2008 година общата сума по тези договори е 14.3 млн. лева, за тази година е едва 458 хил. лв. Възложителите, сключили най-много договори по „запазени” поръчки, са МВР, МО и НКЖИ.

Според вицепремиера в условията на криза държавата трябва да се грижи за интересите на обществото, но най-вече да подпомага малките фирми, включително и тези, в които работят лица с ограничена трудоспособност.

Директорът на Агенцията за хората с увреждания Милчо Коралски каза, че обществените поръчки са „икономическата и хранителна среда”, в която могат да се развиват специализираните предприятия не само у нас, а и по целия свят. Цифрите показват, че сме подценили силно тази възможност както за социална интеграция, така и за икономически растеж, посочи той.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, съобщи, че по неофициални данни от 2011 година у нас хората с различен вид и степен на увреждане в активна възраст са 200 000-220 000. Безработицата сред тях обаче стига 90-95%.

Сериозните държави гледат на хората с увреждания като на значим социален капитал, който може да допринася сериозно за развитие на икономиката, а не да бъде бреме. Без ангажиментите на държавата това е невъзможно, изтъкна той.

От 129 предприятия на хора с увреждания към момента в Агенцията по обществени поръчки е подаден списък с едва 26, които имат интерес към обществените поръчки. Според Даниела Бобева голяма част от тези предприятия не могат да участват в процедурите поради ограничения в настоящото законодателство.

По повод промените в Закона за обществените поръчки Бобева каза, че първоначално предвижданите промени са били 3, а вече става дума за 99 параграфа.

Не съм измислила нито един член в този закон, всички са предложения от бизнеса, от неправителствени организации, от министерствата, уточни Бобева.

Предстои промените да бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет, а после да влязат за разглеждане в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Пешо

преди 10 години

Не е чедно че социалст измисля такава схема, а се чудя имали Комисия за защита на конкуренцията и защо дреме. То нашта комисия като дреме има европейски комисар, който ще вземе отношение.

21

Пешо

преди 10 години

Чудесна идея ще регулираме пазарните отношения със Закона за обществени поръчки. Създаваме монопол на едни фирми като забраняваме участието на нормални фирми в тези обществени поръчки. Фирмите в които работят хора с намалена работоспособност знаят, че за тези продукти нямат конкуренция от нормалните фирми и вдигат цените до небесата, държавата плаща едни обувки вместо по 50 лева по 100 но соцактива е доволен взели са мерки да подпомагат социално едни хора, но правилните хора.

20

амбри

преди 10 години

ха дано, ама надали

fallback