Кристиан Вигенин. Снимка: архив, Булфото

"България има интерес от връщането на млади хора с квалификация, познания и амбиция за развитие. Особено във времена на криза имаме нужда от можещи, инициативни, динамични и мотивирани младежи, за да вървим напред", заявява министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Цитиран от МВнР по повод Международния ден на младежта на ООН, който се отбелязва на 12 август, Вигенин подчертава, че за правителството ангажираността към младите хора е инвестиция в бъдещето. Затова и справянето с младежката безработица - сериозен проблем в целия ЕС, е основен приоритет за нас, отбелязва външният министър.

Международният ден на младежта тази година се чества под мотото "Младежка миграция: Движещо напред развитие". Най-активно напускат страната хората на възраст 20-39 години. Те са 51 процента от напусналите България през миналата година, се посочва в съобщението.

"Младите са значителна част от мигриращите в глобален мащаб хора. Въпреки че този процес предлага нови възможности и допринася за развитието на общностите и обществото като цяло, той може да води и до рискове и да поставя хората в ситуации като дискриминация или експлоатация", се казва в съобщението.

В него се отбелязва и политиката на МВнР за отваряне на вратите на институцията за млади и компетентни специалисти и за създаване на стимулиращи условия за тяхното кариерно развитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase