Мира Радева. Снимка: Булфото

Напълно възможно е при едни избори наесен или догодина Реформаторският блок да се изравни с ГЕРБ, заяви социологът Мира Радева пред Нова телевизия. По нейни думи в лицето на блока се появява една сериозна сила. 

„Истината е, че за тези 23-24 години цялото българско общество се измести в център-дясно. Онези, които не се припознаха в ГЕРБ, търсят алтернативен десен субект”, заяви тя. Според Радева Реформаторският блок е една от причините управляващите да искат да изтласкат изборите.

„Тези избори бяха спечелени с тежки манипулации и това е ясно за всички. БСП, ДПС и „Атака” знаят, че при нови избори не могат да устроят същия театър. Избирателите, които не са гласували за тях, а те са мнозинството, отричат този дневен ред, който им предлага сегашната тройна коалиция. Това е едната причина изборите да се изтласкват назад”, смята Радева.

Социологът отправи доста тежки думи към сегашните управляващи. По нейни думи коалицията събира не повече от 20 на сто подкрепа в обществото.

Има нещо изключително драматично, от друга страна, ужасяващо – двете партии, които са управлявали най-дълго по време на прехода, управляват и сега, заяви Радева.

По нейни думи левицата изцяло е загубила влиянието си върху младите, върху средната класа. Профилът на сегашните поддръжници на БСП са едни хора на миналото. БСП е конфронтирана с целия интелектуален елит, допълни социологът. Движещата сила, моторът на това общество отрича това управление, каза още тя.

На противоположна позиция застана Светлана Шаренкова.

„Реформаторският блок тепърва трябва да се докаже, след като получи тежък шамар на тези избори”, заяви журналистът.

По нейни думи протестите са стигнали до един безизходен край, същото важало и за контрапротестите.

Не виждам нито от едната страна желание за туширане на конфликта, заяви тя и обясни, че всички страни в спора – управляващи, опозиция, протестиращи, водят един постоянен диалог. 

Според писателя Владимир Левчев управляващата коалиция „е абсолютното падение”.

„Нито една от тези партии не искат да вървим към избори, защото резултатите ще са още по-зле за тях. Със зъби и нокти ще стискат властта”, заяви Левчев.

По негови думи широка коалиция е вече невъзможна, защото се и стигнало до твърде голяма конфронтация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase