Гергана Червенкова вече е на свобода. Снимка: Булфото, архив
fallback

„По делото на Гергана Червенкова ролите на прокуратурата и на защитата се смениха. Ние представихме над 40 доказателства в подкрепа на това, че Гергана Червенкова не е извършила нищо наказуемо. Докато в същото време прокуратурата, която представлява интересите на молещата държава, в случая САЩ, не представи нито едно такова. Това коментира в предаването "Неделя 150" на БНР адвокатът на Гергана - Гачо Груев.

Той подчерта, че доказателствата по делото сочат, че Гергана не е извършила нищо наказуемо и не следва да бъде екстрадирана.

Oще по темата

„Даже нещо повече, това е още по-голям успех, защото самите американски държавни органи в лицето на тяхната прокуратура сами се убедиха в това, че тук има грешка, че тези обвинения не са точни и сами оттеглиха искането си за екстрадиция.

Когато се върне лентата назад, ще се види, че обвиненията на Гергана Червенкова – първо те са скалъпени и изфабрикувани, но това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше тогавашния началник на ГДБОП Станимир Флоров и заместник главния прокурор Ася Петрова. Тази делегация освен дългия престой в САЩ – над 3 седмици, е извършила посещение при директора на директора на операциите на тази служба, която се занимава с наркотиците – ДЕА. Един български политик няма работа в дирекцията по операции на една специална служба. Това показва съпричастността на Цветан Цветанов и неговата делегация в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално за България. Моят извод по този въпрос е, че политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова“, каза той.

Адвокатът подчерта, че у нас е бил създаден медиен образ на Гергана, че тя е организатор на крупен международен канал за разпространение на наркотици и че това е успех на българските служби.
„Гергана беше оклеветена пред целия български народ от Цветан Цветанов и в това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските държавни институции на ръководеното от него МВР“, категоричен бе Груев.
Според него по случая не си е свършила работата и тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева.

„Преписката с искането за екстрадиция на Гергана е от 77 листа, които са преминали през 4 държавни институции точно за 2 часа и 34 минути, през което време и министърът на правосъдието и главна прокуратура е следвало да извършат прочитане, анализ и проверка на искането на САЩ. От документите по делото е видно, че министърът на правосъдието не е извършил никаква проверка. Няма съставен дори и един документ в тази връзка. Трябва да припомня, че са извършени и други нарушения, някъде може би и престъпления, които са свързани вече с дейността на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд, отново под давление на Цветанов. Ако главният прокурор разрови тази история, не малко магистрати от този съд, както и служители от ДАНС, от Министерството на финансите ще трябва да понесат една нелека отговорност“, коментира Груев и добави мнението си, че главният прокурор няма да го направи.

Вредите, нанесени на Гергана, не могат да бъдат овъзмездени по никакъв начин напълно, но частично могат. Гергана е потърпевша от действията и на българската, и на американската държава, посочи Груев и добави, че трябва да се потърси отговорност на Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.

Според адвоката правният договор за екстрадицията между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран. По думите му с него на българите е вменена отговорността за деяния, които според българското наказателно право не са престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

240

биби

преди 10 години

цветанов на съд не гери защо невиннирв хора винаги ще страдат затеди сма4каните гербаджии навредиха на държавата а сега и на тази майка и съпруга дето пада под удърите на еластта зареди тизи дилен престъпник, Гери ние дме с теб нама да те оставим не се безпокой и оповаваи на БОГ той съшо няма да те изостави бъди сигурна правдата винаги възтържествува

239

VayU

преди 10 години

От текста на интервюто се откроява едно неприятно заключение за т.н. НПО! Една шефка на НПО бе назначена за министър на правосъдието и с действията си по този казус показа, че е била поредната чурук "калинка" на известната банкянска тиква или Буда от документите на разследваните престъпления. Като се прибави и неговият първи заместник по партийна работа и в правителството, картинката става много жалка за всички, които по една или друга причина са имали вземане-даване с тази ОПГ, по мвр-речника.

238

Дръндер до 290

преди 10 години

До глупости 290Ми не влизай бе и без това само глупости пишеш!

fallback