Снимка: архив, БТА
fallback

За едно денонощие са прокарани четири метра от обходната галерия, по която ще продължи издирването на двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров, съобщи управителят на мината Валери Манов, цитиран от БТА.

Миньорите останаха под земята след тежкия инцидент на 16 юли в рудник "Ораново" на каменовъглената мина в Симитли, при който загинаха други двама работници - Асен Стойнев и Христо Младенов.

Прокарването на обходната галерия започна преди денонощие, след като кризисният щаб и сформираната със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев експертна работна група взе решение търсенето на двамата миньори да продължи по обходен машрут.

Това се наложи заради условията на много сериозен риск, при които работеха спасителните eкипи при разчистването на минната галерия, затрупана от свлачището, зад което се предполага, че са останали двамата миньори.

Продължаващият теч на вода и глина в тази галерия накара специалистите да изберат безопасен за работата на спасителните екипи и миньорите вариант и започна прокарването на обходна галерия с приблизителна дължина от около 33 метра.

До момента не са срещани някакви неочаквани препятствия и се напредва нормално, каза Валери Манов. Производствен процес в мината в момента няма, всички усилия са концентрирани в издирвателната  акция, допълни управителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

упс

преди 10 години

10 дни без вода при 40 градуса?Дано да има чудо!

6

17133

преди 10 години

Като си знаем възможностите, да бяхме поискали чужда помощ!!!

5

user

преди 10 години

Жалко за хората ... а собственикът е толкова нагъл, че няма накъде повече.Трябва да бъде съден и публично обесен.

fallback