Снимка: Булфото
fallback

В нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена до медиите.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

“При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила”, пише в съобщението.

Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

Oще по темата
„Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество”, заявяват от организацията.

Българският хелзинкски комитет призовава прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

БХК настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

do 40

преди 10 години

hahahahah xD a gerb sa hora taka li? I citirash boiko mutrata

96

do 97

преди 10 години

I kakvo mislish,che shte stane kato padne? Ti kakvo celish,mutrata boiko da doide na vlast pak??? Interesno mi e protestirashtote kakvo izobshto iskat?! qvno si tursite raznobrazie i si mislite,che pravite neshto veliko, a vsushnost samo vredite...

95

славянин

преди 10 години

Ха-ха-ха, използвала СВРЪХСИЛА!? Абе я вижте как действа полицията в Турция, Бразилия, и в любимия ви *** съюз за да видите как трябва да се действа!

fallback