Снимка: архив, Булфото

Основен приоритет в законодателната дейност на 42-то Народно събрание е социалната политика, смятат 30 на сто от участвалите в национално представително изследване на НЦИОМ.

Хората смятат, че трябва да бъдат предприети промени в действащите закони, така че да не се увеличава повече възрастта за пенсиониране, да бъде върнато швейцарското правило за индексиране на пенсиите, да има по-голяма прозрачност за свободните работни места, да се отпуснат помощи на повече хора за енергийни нужди, да се увеличат обезщетенията за майчинство и детските надбавки.

23 на сто смятат, че важна задача са промените в Изборния кодекс. Според тях необходими изменения са промяна на избирателната система:

- от пропорционална да се премине към мажоритарна или в смесена;
- да се създаде възможност за отзоваване на народни представители;
- да се премахне възможността един български гражданин да бъде народен представител повече от два мандата;
- да се намали броят на депутатите, да се премахне депутатският имунитет;
- да се намали прагът за влизане в парламента;
- да се въведат облекчени условия за регистриране на независими кандидати за народни представители;
- гласуването да стане задължително и да се въведе образователен ценз за упражняване на правото на глас.

12 на сто са на мнение, че са необходими законодателни промени в областта на здравеопазването, които да улесняват достъпа до специализирана медицинска помощ и да има повече лекарства, заплащани от НЗОК.

Законодателни промени, облекчаващи условията за развитие на бизнеса с цел осигуряване на повече работни места трябва да бъдат приоритет в дейността на парламента според 12 на сто.

Социолозите на НЦИОМ коментират, че анкетираните съсредоточават своите очаквания към законодателни промени, гарантиращи подобряване на материалното положение на населението и на страната.

Хората очакват Народното събрание и държавата да им осигурят по-добър живот, социални придобивки и гарантирани доходи, допълват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase