Снимка: Булфото

Терористичният акт в Бургас, който стана на 18 юли м.г., може да се повтори. Това стана ясно от разговор пред БНТ с експерта по антитерорисъм и сигурност Славчо Велков. Според специалиста може да бъде провокиран подобен акт около датата от годишнината на акта някъде другаде.

"В терористичната практика съществува едно понятие, макар и неутвърдено и негласно, че има една цикличност в провеждането на терористичните актове и без да всяваме някаква паника и напрежение, трябва да кажем, че онези които са поръчали акта, за да покажат, колко са силни не е изключено да провокират нещо подобно около датата на трагичния инцидент", заяви Велков.

Той изказа мнение, че има държави и организации, които знаят кои са поръчителите на атентата, но поради начина, по който се работи и заради политическия характер на акта, може да се каже, че сме на онова място, от което започнахме.

Според Велков вероятността зад атентата да стои държава и специална служба е голяма. Той отрече версията терористичният акт да е дело на Ал Кайда, тъй като по думите му почеркът не е същия.

Велков осъди предаването на резултатите на следствието ни от атентата на Ливан, тъй като страната е заподозряна за участие в експлозията. „Беше намерена шофьорската книжка на атентатора. А къде е паспортът му, с който е влязъл в страната ни?”, Велков призовава на този въпрос да се намери отговор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase