Починалият митрополит Кирил. Снимка: Булфото
fallback

Слуховете за насилствена смърт на Варненския митрополит са абсолютна измислица. Кирил е починал от удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено морско течение.

Такава информация получил от Варна епископ Тихон – председател на катедралния храм "Св. Александър Невски", каза самият той пред bTV.

Oще по темата

Още във вторник разследващите инцидента с владиката отхвърлиха всякакви сценарии за насилствена смърт и потвърдиха като причина за кончината на духовника удавяне.

"Учудихме се много на случилото се, защото той бе добър плувец. Но ние, хората, винаги надценяваме себе си. Истината е, че като попадне на такова студено течение човек, мускулите му се вцепеняват и нито може да диша, нито да се движи", допълни духовникът.

Той определи покойния митрополит като "силно обичан и мразен" човек.

"Произношението му беше доста неясно, но пък беше с ясни изказвания. По-добре е да си спомняме за него не за прескъпия му автомобил, който между другото не е нищо особено, а с грижите за младите наркомани в епархията му", коментира още Тихон.

Свещеникът поясни, че днес предстои избиране на временен наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Светият синод трябва да подготви и избори на митрополит в тримесечен срок.

"Тогава клирът ще избере двама епископи. Те ще бъдат представени на Светия синод и ще има канонически избор – от тези двамата", допълни Тихон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

облак

преди 10 години

морето е като едно голямо гробище и изобщо не подбира поп ли си, грешник ли си, особено лятно време.

63

Хаха

преди 10 години

До momchilХхахаха, най-обичам ей такива *** изказвания! Ама разбира се, че те и теченията контролират, приливите и отливите, смяната на годишните времена и да не забравим! Пролетното и есенното равноденствие! :D Омммм...

62

dp

преди 10 години

Значи тукашната полиция това можа да измисли. Да видим: намират изхвърлен труп на удавникна празен плаж по никое време, без свидетели как е станало, удавеният не е кой да е,и какво измислят - ми пресякла го е студената вода. Той за пръв път вижда море горкият,пък и всеки ден по някого така го пресича водата при далдисване с шнорхел и си сизаминава, мор голям, да знаете. Няма как да има за какво да се разследва.Баси *** "държава", то такава наглост и в *** държава не би минала.

fallback