Митрополит Кирил. Снимка: архив, БТА

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08.06.1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. През 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария. След завършването й през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21.07.1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. За иеродякон е ръкоположен на 17.12.1972 г., а за иеромонах - на 14.11.1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословието", което днес се равнява на "доктор на богословието".

До 01.09.1986 г. е представител на българската Патриаршия при Московската и Всерусийската Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ.

За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. След кончината на патриарх Максим на 6 ноември 2012 г. Светият синод избра митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква до избирането на патриарх Неофит.

Владиката привлече общественото внимание през декември 2011 година, когато се появи за празничната служба в храма "Св. Николай Чудотворец" във Варна с нов луксозен Линкълн MKZ Хибрид. Тогава дядо Кирил обясни, че само американският президент се вози на такъв автомобил и добави, че е сменил „Пежо“-то си, защото харчело много. Митрополитът уточни, че не го притесняват финансови проверки, защото новият му автомобил не бил купен с църковни пари.

Митрополит Кирил се оказа един от 11-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Под псевдонимите „Ковачев“ и „Владислав“ е бил вербуван през 1976 г. като "секретен сътрудник" и възстановен през юни 1989 г. като "агент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase