Хората се умориха да живеят в безвремие. Снимка: Булфото
fallback

След демократичните промени през 1989 г. животът в България стана твърде тежък, което обяснява протестите, белязали 2013 г. и накарали хиляди хора да продължават да протестират срещу правителството дни наред, пише българската журналистка Мария Спирова в статия в сайта на телевизия "Евронюз".

Протестиращите, обсаждащи сега парламента с искане за оставка на правителството, са от поколението, което около 1989 г. е било в началното училище и е израсло в общество на конфронтиращи се ценности и на трайна несигурност. Те обаче са част и от поколение, което има достъп до повече информация, възможности да пътува и да прави сравнения, и контрастът, който откриват между действителността в България и в останалите европейски страни, е огромен, отбелязва авторката.

Хората се умориха да живеят в безвремие. Досега 30-40-годишните българи мълчаха, заети с градене на кариера и с грижи за семейството си в среда на свиваща се икономика и растящо беззаконие и връзкарство или планирайки емиграция. Сега обаче те излязоха масово на улицата, заявявайки за първи път гражданската си воля.

Протестиращите пред парламента чувстват, че младостта, мечтите и надеждите им са излъгани - след близо четвъртвековен преход в живота им не са настъпили значителни промени.

Докато през 90-те години Западът вероятно имаше желание да помогне на България, сега страната се смята за голяма напаст, озадачаващ пасив в периферията на Европейския съюз.

Демонстрантите, които участваха в бдения в студените ноемврийски нощи на 1989 година, скандирайки "Времената се променят! Времето е наше!" чувстваха, че светът ги гледа. Светът беше с тях, Желязната завеса изчезваше, някой им се притичаше на помощ. Това, в крайна сметка, се оказа илюзия, но тя ги крепеше.

Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами, заключава журналистката.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

коко

преди 10 години

Протестите в момента са вид работно място с надница от 30 лв нагоре. Благодарности на опозиционните партии, че харчат държавната субсидия за това. По добре би било обаче да правят работни места, отколкото до се плаща за правене на нищо.

207

Анонимен

преди 10 години

Какви протестиращи са това--три хиляди според някои от правителството.Явно искат нещо да се случи.Очаквайте вдигане на лихвите по кредитите до два месеца ---да ви е честито социалното правителство.Да живее др.Станишев и неговите сподвижници --комунистическите банкери.Сега вече ще изкупят цялата страна на безценица,защото от десет семейства девет имат кредити които обслужват с много лишения,но новото увеличение с 5-10 процента ще ги направи роби на банките.Бойко бил лош-сега ще видите украинеца

206

me

преди 10 години

Съвсем вярна статия. Вярно е, че има манипулации, но огромната част от хората е на улицата наистина защото им е писнало. Докато си стоиш в БГ не ти прави впечатление, но в момента в който постоиш навън за няколко месеца и се върнеш и ти се иска да се застреляш. Контрастът не е просто огромен, той е чудовищен. Улици, сгради, коли, дрехи, прически, всичко е вехто и мизерно. Чустваш се все едно си попаднал някъде в Африка. Не може така. Не заслужаваме това! И не трябва да се примиряваме!

fallback