Снимка: архив, Булфото
fallback

България е най-евтината дестинация в Европа, коментира пред БТА Благой Рагин - председател на Българската  хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Страната ни е четвърта по предпочитания след Турция, Гърция и Хърватия на  Балканите,  добави той.

Постигнахме синхрон между качество и цена на продукта, разполагаме с материална база, която е една от  най-добрите в Европейския съюз, похвали се Рагин. Очаква се през 2013 г. да бъде надхвърлен миналогодишният оборот от 3 млрд. лв, твърди експертът. По данни на БХРА само 10 процента от него  се формира на зимните курорти, 70 на сто се прави на морето.

Над 1 милион румънци посещават страната ни годишно, твърди Рагин. На  второ място са туристите от Русия, този сезон се очаква на морското ни крайбрежие да летуват 800 000 руснаци. Сред  традиционните гости на българското Черноморие са и украинците. Техният брой е 250 000-300 000 годишно.

По данни на БХРА се връщат и западните туристи. Тази година се очакват 500 000 германци, 70 000 скандинавци, не по-малко чехи, поляци и др. В условията на криза излязохме с  пакети с конкурентна цена и отлични условия, което ни прави  продаваеми, коментира Рагин. Според него чужденците избират България заради хубавия климат, доброто обслужване, голямата  плажна ивица, топлото море, приемливите цени и вкусната кухня.

Традиционните български гозби са категорично  предпочетено меню от чуждестранните туристи във всичките ни над 36 000 заведения и това е бонус, който не трябва да губим, препоръчва Рагин.

Прогнозира се около 10 процента отлив през този сезон на български туристи към родното Черноморие. Сега българите са хит в Гърция, може да се каже, че Северна Гърция се издържа изключително от български туристи, твърди Рагин.

Очаква се тази година родното крайбрежие да бъде  посетено от 7 млн. туристи, от които 5 млн. са чужденци. По данни на БХРА местата в част от хитовите ни курорти вече са запълнени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 10 години

Мда, Риу хич не е лош хотел, като изключим факта, че се намира точно до отходния канал на Сл.бряг /при 80 х.гости и персонал на курорта, канализацията е за 15х. души/, както и факта, че за толкова пари мога да почивам в Куба, Тайланд, Бразилия, Франция, Испания или Италия :)

69

viva1234

преди 10 години

Колкото и да хубав хотела, като ти е пренаселено, мръсно и шумно - не, благодаря!!!Не отивам на море за да си седя в стаята или на басейна на хотела.Ако искам басейн, има много по-близки до София места.

68

Туристин

преди 10 години

До Omnia MeaДобре де, дай някой хотел, който според теб си струва на БГ черноморие. Може пък ние да не сме попадали. Повярвай ми обаче, доста съм ги изръчкал :)

fallback